
معرفی ساز نی انبان
8 فروردین 1403
معرفی ساز دف
10 فروردین 1403آموزش ساز تنبک
ساز تنبک، یکی از سازهای کوبهای ایرانی است. این ساز پوستی، از نظر سازشناسی جزء طبلهای جام شکل محسوب میشود که از این خانواده میتوان به سازهای مشابه مانند داربوکا در کشورهای عربی و ترکیه و همچنین زیربغلی در افغانستان اشاره کرد.
تمبک یا تنبک ؟
دربارهٔ وجه تسمیه این ساز، هنوز یک رای نهایی حاصل نشدهاست. بهمن رجبی معتقد است که نام این ساز در اصل تنبک بوده و تبدیل آن به تمبک به دلیل قلب حرف «ن» ساکن به «م»، قبل از حرف «ب» است؛ مثل اتفاقی که در تلفظ واژه «شنبه» میافتد.(تنبک و نگرشی به ریتم از زوایای مختلف نوشته بهمن رجبی) اما گروهی دیگر اعتقاد دارند که صورت «تنبک» منشاء منطقی نداشته و به همین دلیل به اشتباه در میان مردم رواج یافته است.

ساختمان ساز تنبک

پیشینه تنبک با نامهای پهلوی دمبلک به پیش از اسلام میرسد و بنابر نظر دکتر معین دمبک صورت دگرگونشدهٔ همین نام است.تنبک در چند دههٔ اخیر پیشرفت چشمگیری کرده و حتی به عنوان سازی تکنواز و مستقل نیز مطرح شدهاست.
از حلقه در انگشتهای وسطی دستان میتوان با زدن روی پوست دهانه بزرگ چسبیده به تنه و شیارهای روی تنه با کشیدن حلقهها اصوات و شیرین کاریهای متنوع و جالبی اجرا کرد
نوازندگی و همنوازی ساز تنبک
از آن جا که وسیله کوبیدن روی تمبک انگشتان است و بدین وسیله نوازنده تمبک قادر است بر روی تمبک ریزه کاری و شیرین کاری های فراوان اعمال کند ،می توان از آن به عنوان تکنواز استفاده های شایان و جالب نمود.
نقش همنوازی در تمبک نه فقط همراهی ساز یا آواز و تامین و نگهداری ضرب موسیقی است ، بلکه طی ۲۵ سال اخیر به ابتکار حسین تهرانی و همکاری دیگران ارکستری ملقب به گروه تنبک نوازان تشکیل شده و قطعه های متعددی اجرا کرده اند.

حسن تهرانی
تمبک بر خلاف اکثر ساز ها از نت های متداول دو ،ر ،می و استفاده نمی شود و نت هایی که برای آموزش تمبک استفاده می شوند ،اشکالی هستند که به نوعی قرار داد بین نوازندگان تمبک گذاشته شده است.
نوازندگان شاخص ساز تنبک:

و از تنبک نواز شاخص معاصر نس توان اساتید ذیل را نام برد:
- حسین تهرانی
- جهانگیر ملک
- امیر ناصر افتتاح
- بهمن رجبی
- ناصر فرهنگ فر
- محمد اسماعیلی
- مرتضی اعیان
- داریوش رفیعی
- امیر بیداریان نژاد
- ملوک ضرابی
- مشید محبی
- داریوش زرگری
- نوید افقه
- همایون شجریان
- پژمان حدادی
- محسن کثیرالسفر
آموزشگاه موسیقی دل آواز در اصفهان – مکانی برای یادگیری و رشد هنری:
اگر به دنبال یادگیری موسیقی بهصورت اصولی و حرفهای هستید، آموزشگاه موسیقی دل آواز در اصفهان میتواند بهترین گزینه برای شما باشد. این مراکز با بهرهگیری از اساتید باتجربه و روشهای آموزشی استاندارد، امکان یادگیری انواع سازهای ایرانی و بینالمللی را فراهم میکنند. دورههای آموزشی شامل آموزش سازهای سنتی، کلاسیک، پاپ، آواز، تئوری موسیقی و حتی موسیقی کودک است. همچنین برخی آموزشگاهها با برگزاری کنسرتهای آموزشی، هنرجویان را برای اجراهای زنده آماده میکنند. اگر به دنبال محیطی حرفهای برای تقویت مهارتهای موسیقایی خود هستید، آموزشگاه موسیقی دل آواز در اصفهان انتخابی عالی خواهد بود.