معرفی ساز کلاویکورد
15 دی 1402
معرفی ساز لیر یا چنگ
20 دی 1402ساز باغلاما سازی زهی مضرابی است که به کمک ضربه زدن مضراب به سیم یا سرانگشتان دست به صدا درمی آید. اسم این ساز یعنی Baglama از مردم منطقه آناتولی و آذربایجان ریشه گرفته است که به معنی اتصال می باشد. این ساز درمیان مردمان ترک و کرد و ترکمنهای عراق نیز رایج است.
این ساز در موسیقی کلاسیک عثمانی، موسیقی محلی ترکی، موسیقی آذری، موسیقی کردی، موسیقی آشوری، موسیقی ارمنی، و در بخشهایی از سوریه، عراق و کشورهای بالکان استفاده میشود.

معرفی ساز باغلاما
تاریخچه
باغلاما و سازهای همخانوادهٔ آن در آذربایجان ایران رواج دارد. نوعی باغلامای کوچک در یونان نیز رایج است گمان میرود باغلاما و سازهای همخانوادهٔ آن محصول تغییراتی هستند که روی قوپوز صورت گرفتهاست. به هر ترتیب باغلاما و سازهای همخانوادهٔ آن نقش مهمی در انتقال فرهنگ و موسیقی ترکی به عصر حاضر ایفا کردهاند. این ساز در کشور ترکیه یک ساز محبوب است.
در ایران گاهی به آن ساز دیوان نیز میگویند؛ که از واژه فارسی ساز به معنی دستگاه و ابزار آمدهاست. اگرچه ساز به یک مجموعه از سازهای زخمهای اشاره دارد. این ساز در موسیقی کلاسیک عثمانی، موسیقی محلی ترکی، موسیقی کردی، موسیقی آذری، موسیقی آشوری، موسیقی ارمنی، و در بخشهایی از سوریه، عراق و یونان کشورهای بالکان استفاده میشود. ابزاری شبیه باغلاما در حفاریهای باستانشناسی از سومر و هیتی در آناتولی و در آثار یونان باستان یافت شدهاست.
ساختار ساز باقلاما
این ساز 2 بخش اصلي دارد : كاسه و دسته. پشت كاسه از چوب های نازكی پوشيده شده كه به كاسه های از چوب هاي درختانی چون ناروَن، توت و اَردَج ساخته شده؛ اتصال مييابد. كاسه دسته را هم دربر ميگيرد (محل وصل به دسته) كه آن هم از چوبِ درختانی سبك و بادوام مثل زيرفون و اَردَج ساخته ميشود.
در بخش پايين كاسه، يك قسمت كوچك به نام خَرَكِ تحتانی اضافه گرديده است، كه در آنجا سيمها به هم گره ميخورند. البته سيمهايی كه در آنجا گره خورده اند از آنجا به خرك ميانی ميرسند. اين خرك ميانی ميتواند حركت كرده و در صورت لزوم تنظيم شود. پرده ها طوری بر دسته ساز بسته ميشوند كه سيستم صدايی موسيقی مردمی تركيه را با تغييرات اندكی مطابق با همان ناحيه ايجاد نمايد.
در انتهاي دسته گوشی ها با زاويه 15 درجه به عقب قرار گرفته اند. انتهای ديگر سيم ها در سوراخ هايی كه در هر قسمت گوشی تعبيه شده، گره ميخورند. گوشی ها به منظور كوک كردن ساز و كوتاهی و بلندی سيم ها كاربرد دارند. يک خرک فوقانی در بالای دسته قبل از گوشی ها تعبيه شده تا از رها شدن سيم ها و به هم خوردن كوک جلوگيری نمايد.
تفاوت ساز باغلاما و ساز دیوان
بدلیل شباهت های زیاد ساز باغلاما با دیوان عده ای به ساز دیوان در ابعاد کوچک باغلاما گویند. اما باید گفت این دو ساز با توجه به شباهت های زیادی که دارند، از یکدیگر متمایز هستند. عمده تفاوت این دو ساز در اندازه کاسه طنینی و دسته ساز است. کاسه باغلاما کوچک و یکپارچه است برخلاف دیوان که بدلیل بزرگ بودن نمی توان آن را بصورت یکپارچه ساخت. در واقع کاسه ساز دیوان را با چسباندن تکه های هلالی خم شده به یکدیگر می سازند. ساز باغلاما دارای دسته کوتاهتر نسبت به ساز دیوان است. هر چقدر دسته بلندتر باشد، صدای ساز بلندتر و گیرا تر است.
مشاهیر ساز باغلاما
اورهان گنجه بای، احمد کوچ، مراد کایا، چتین آکدنیز، اردال ارزینجان، دسکو هرکی ، نشئت ارتاش، حسرت گؤلتکین، ارول پارلاک، عارف ساغ، کارل ساندرز، ارکان اوغور، عثمان آکیول و از نوازندگان چیرهدست باغلاما هستند. احمد کوچ آهنگهای معروف جهان را برای این ساز تنظیم کرده و مینوازد.
انواع ساز باغلاما
ساز باغلاما انواع و اندازههای مختلفی دارد که مطابق با هدف مورد نظر انتخاب و نواخته میشود. انواع آن عبارتند از:
- جورا (Cura)
- تانبورا (Tanbura)
- باغلاما دسته کوتاه (Çöğür,Kısa Sap Bağlama)
- باغلاما دسته بلند (Uzun Sap Bağlama)
- ساز دیوان (Divan Sazı) (در ایران هم کاربرد دارد)
- ساز میدان (Meydan Sazı)
- باغلاما یونانی
کوکهای ساز باغلاما
چیدهمان سیمها در این ساز از پایین به بالا «دو، دو، سه» است. کوکهایی که در زیر گفته شدهاند، از پایین به بالا هستند. آن دسته از سیمهای باغلاما که سهتایی در کنار هم هستند، از پایین به بالا به گونهای قرار میگیرند که نخست در پایین، یک سیم بمنواز و کلفتتر از دو سیم بالاتر از خود است. سپس دو سیم دیگر در بالای سیم بم، بسته شده است.
- کوک بوزوک یا کارا (Sol, Re, La)
- کوک باغلاما (La, Sol, Re)
- کوک مستزاد (Fa, Re, La)
- کوک میسکت (Fa#, Re, La)
یادگیری ساز باغلاما
نوع ساخت ساز در هر کشوری متفاوت است. در واقع نوای ساز و تکنیک های نوازندگی این ساز در بین اقوام مختلف متفاوت و ریشه در فرهنگ و آداب و رسوم هر منطقه دارد و همچنین از نظر محتوای شنیداری نیز متفاوتی است.
امروزه این ساز در انحصار قوم و فرهنگ خاصی نیست و علاقه مندان زیادی در سر تا سر دنیا دارد که به یادگیری و آموزش این ساز علاقه مند هستند و چه بسا آثار زیبا و بیاد ماندنی نیز توسط علاقه مندان این ساز اصیل خلق شده است. بر این اساس آموزشگاهای زیادی در کنار اساتید مجرب خود به آموزش این ساز می پردازند. مهمترین اصل برای یادگیری این ساز در کنار تهیه ساز مناسب، آموزش مناسب و آکادمیک در کنار بزرگان موسیقی و بهره مندی از تجربیات آنان می باشد.